Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

De mazoutprijs daalt gestaag

14 november 2022
Zoals we regelmatig doen, analyseren we de evolutie van de mazoutprijs van de afgelopen dagen. Goed nieuws, de prijs daalt!
De mazoutprijs daalt gestaag

Na enkele weken met een grillig verloop heeft de mazoutprijs sinds enkele dagen de weg naar beneden ingezet.

Dalende officiële mazoutprijs vandaag en de afgelopen dagen

De officiële mazoutprijs heeft sinds een week de weg naar beneden ingezet, iets wat al een tijdje niet meer is gebeurd. Om een dergelijke prijsdaling te zien, moeten we al teruggaan tot eind juli.

Deze maand is de prijs in enkele dagen met twaalf cent gedaald. Concreet betekent dit dat uw bestelling van 2.000 liter op deze maandag 14 november in totaal € 2.430,60 kost, met een literprijs van € 1,2153. Een week geleden, op maandag 7 november, diende u € 2.675,20 op te hoesten voor dezelfde bestelde hoeveelheid (€ 1,3376/liter). In een week tijd kunt u dus een bedrag van € 244,60 besparen.

U begrijpt ongetwijfeld waarom we u adviseren om de evolutie van de mazoutprijs in de gaten te houden, zodat u op het juiste moment kunt bestellen.

Hoe wordt de officiële mazoutprijs in België vastgelegd?

Het is natuurlijk nog altijd moeilijk om de evolutie van de mazoutprijs te voorspellen. In België wordt de officiële mazoutprijs dagelijks vastgelegd door de FOD Economie. Dat is de maximumprijs waartegen de leveranciers hun producten mogen verkopen.

Het mechanisme werd in 1974 ingevoerd om het aanbod te garanderen tijdens de toenmalige oliecrisis. In die tijd moest elke prijswijziging namelijk worden aangevraagd bij de regering. De trage procedure maakte het onmogelijk om de prijzen snel aan te passen. Bijgevolg werden leveranciers in sommige gevallen gedwongen om hun product met verlies te verkopen, iets wat wettelijk gezien niet mocht. De bevoorrading aan de gezinnen kwam dan ook op de helling te staan. Om dat te verhelpen werd er een nieuwe programmaovereenkomst ingevoerd. De Belgische staat en de Belgische Petroleumfederatie (BPF) stellen dagelijks de maximumverkoopprijs vast voor aardolieproducten, waaronder huisbrandolie.

De officiële mazoutprijs houdt rekening met verschillende elementen:

 • de prijs van het product ex-raffinaderij: met andere woorden, de kostprijs van het aardolieproduct;
 • de maximale brutodistributiemarge: de maximale marge die leveranciers kunnen nemen. Ze omvat alle kosten voor logistiek en marketing;
 • de bijdragen voor de financiering van bepaalde fondsen, zoals het Sociaal Verwarmingsfonds, dat gezinnen met een laag inkomen de mogelijkheid geeft om hun woning te verwarmen, of de Apetra-bijdrage, om de bevoorradingszekerheid in België te waarborgen;
 • de accijnzen en de energiebijdrage;
 • de btw op de mazoutprijs.

Een voordelige prijs voor uw mazoutbestelling

Uiteraard hebben we geen glazen bol om de evolutie van de mazoutprijs te voorspellen. Bij Mazoutonline willen we er wel voor zorgen dat u de beste prijs in uw regio krijgt. Gebruik hiervoor zeker en vast onze prijsvergelijker. Door uw postcode en de gewenste hoeveelheid brandstof in te geven, kunt u op zoek gaan naar de lokale leverancier met de beste prijs.

Lees ook:

In alle veiligheid online mazout bestellen

Mazout met of zonder additieven: wat zijn de verschillen?

Inloggen
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y
Inschrijving y
 1. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

  U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.

Uw account werd aangemaakt, een bevestigingsmail werd u gestuurd Wenst u uw inschrijving te voltooien? Mijn inschrijving voltooien
 1. Is uw leveringsadres verschillend van uw facturatieadres ?
 1. Facturatie adres :
 1. Uw telefoonnummer laat de mazoutleverancier toe met u contact op te nemen teneinde een leveringsdatum af te spreken
 2. Bevestigen
 3. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

  U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.